Over

Een meubel is in mijn ogen een investering voor het leven. En hopelijk voor nog vele generaties daarna. Dit bewerkstellig ik door mijn materiaalgebruik, de keuze voor afwerking maar ook in mijn ontwerpen.

Milou houtwerkplaats Utrecht

Materiaal

Mijn meubels maak ik in verreweg de meeste gevallen van massief hout van europese oorsprong. In een enkel geval maak ik gebruik van een duurzaam plaatmateriaal als een multiplex of bamboe plaat. Hout is enorm duurzaam en gaat bij goed onderhoud enorm lang mee. Beschadigingen of gebruikssporen in hout kunnen gemakkelijk worden bijgewerkt. Hierdoor zijn houten meubels goed te onderhouden en blijven ze mooi. Ik maak bewust geen gebruik van materialen als spaanplaat of MFD. Bij beschadiging zijn deze materialen moeilijk bij te werken en worden ze heel kwetsbaar. 

Hout is een natuurlijke CO2 opslag. Hoe langer een meubel mee gaat des te langer houdt het zijn CO2 veilig vast. 

 

Afwerking

Ik werk mijn meubels af met een olie of wax. Dit omdat het erg onderhoudsvriendelijk is. Een kleine beschadiging of slijtage na jaren lang gebruik kunnen gemakkelijk lokaal bijgewerkt worden. Dit in tegenstelling tot een (spuit)lak laag. Als die eenmaal is beschadigd dan is dit moeilijk lokaal bij te werken, de hele laklaag moet dan verwijderd en opnieuw worden aangebracht. Vaak wordt reparatie dan uitgesteld en zal het hout dat bloot komt te liggen ook gaan beschadigen.